Mobilní telefon, zvláště ten chytrý, má dnes v podstatě každý. Je však otázkou, zda je to skutečně tak dobré, jak bychom si mohli myslet. Mnozí lidé totiž mají obavu, že se stává v podstatě sledovacím zařízením, pomocí kterého je možné monitorovat občany. A je pravdou, že když se na to podíváme podrobněji, uvidíme, že toto podezření má skutečně něco do sebe, i když ne takovým způsobem, jak bychom si mohli myslet. Tím, co nás dnes v tomto ohledu napadne nejspíše jako první, je sledování polohy. To je samozřejmě v dnešní době možné. Každý telefon, vybavený připojením k internetu, je možné tímto způsobem najít, zvláště pokud používá například systém GPS.

 

chytrý mobilní telefon

 

Zde je ovšem poměrně značně omezeno zákonem, kdo má k těmto informacím přístup. Ani zde totiž není situace tak jednoduchá. Ve skutečnosti se tyto informace mohou dozvědět pouze policisté, a to pouze v odůvodněných případech, například při pátrání po pohřešované osobě. Mnohem závažnější jsou však jiná data, která jsou tímto způsobem sbírána. Jedná se především o naše návyky, preference, zvyky. Ty jsou totiž mnohem důležitější, alespoň tedy pro ty, kteří je potřebují a kteří na těchto datech vydělávají. Na rozdíl od běžného přesvědčení se totiž nejedná o stát, ale o soukromé firmy.

 

vypnutý mobilní telefon

 

Ty takto získané údaje používají k lepšímu cílení reklamy, a také k tomu, aby nám mohli lépe a snadněji umístit reklamu. Pokud například vědí, kudy se pohybujeme, pak je pro ně snadné dát cílenou reklamu práva na to místo, zvláště pokud tudy chodí mnohem více lidí se stejnými preferencemi. Dobrá, ale co když takové zasahování do soukromí nechceme? Pak máme několik možností. Jednou z nich je samozřejmě mobilní telefon nepoužívat, avšak to je dnes v podstatě nemožné. Ideální je tedy nechat jej vypnutý a využívat jej pouze v nezbytných případech, tedy když potřebujeme někomu zavolat. To je zdaleka nejlepší, co v tomto ohledu můžeme udělat.