V pořadí 60. volby prezidenta USA jsou naplánovány na 5. listopad 2024. A poprvé v dějinách této země má velkou šanci na vítězství žena – Kamalla Harrisová. Která v posledním volebním období zastává funkci viceprezidentky Spojených států. Po boku dosluhujícího prezidenta Joe Bidena. Který se rozhodl, vzhledem ke svému vysokému věku, už na post prezidenta nekandidovat. A ona se tak stala oficiální nominantkou Demokratické strany nastávajících prezidentských voleb. A pokud vyhraje, přepíše dějiny Ameriky. Protože dosud byl ve funkci prezidenta Spojených států amerických vždycky muž. 

Volby

Kamalla Harris se narodila 20. října 1964 v kalifornském Oaklandu. Její matka Shyamala Gopalan pochází z Indie a pracuje jako bioložka. Otec je ekonom z Jamajky.  A Kamalle do vínku vložili kombinaci, která se na politické půdě objevila poprvé. A pokud vyhraje prezidentské volby, tak to nejenže bude první žena v této funkci, ale zároveň Afroameričanka s asijským původem. Už jako viceprezidentka, ve spolupráci s Joem Bidenem, dokázala mnohé. Obzvláště na obnově ekonomiky, kterou bylo potřeba v zemi po pandemii obnovit. Ale rovněž jejím hlavním cílem je posílení zahraniční politiky. Zaměřené na ochranu lidských práv.

Předvolební jednání

Svoji kariéru začala Kamalla Harris po vysokoškolském studiu jako právnička. Později se vypracovala do funkce okresní prokurátorky v San Franciscu. A během krátké doby byla jmenována generální prokurátorkou Kalifornie. Politickou karieru započala v roce 2016. Kdy byla zvolena do Senátu Spojených států. Funkce, ve které tvrdě obhajovala spravedlnost. Zasloužila se i o reformu trestního práva a neúnavně bojovala za ochranu spotřebitelů či dostupnou lékařskou péči pro všechny bez rozdílu. Poté, už ve funkci viceprezidentky USA, tuto zemi často zastupuje na mezinárodní úrovni. A vzhledem k právnickému vzdělání úspěšně řeší i časté problémy v diplomatických vztazích. Její zvolení záleží na počtu odevzdaných hlasů občanů USA.