V současné době se mnoho lidí začíná zajímat o úsporné systémy vytápění. Opouští zavedené plynové kotle a elektrokotle, které zaznamenaly velký boom již krátce po sametové revoluci, tedy zejména plynofikace zasáhla drtivou většinu obyvatelstva a plynový kotel byl tehdy považován za velmi komfortní způsob vytápění. Jenže cena zemního plynu vyšplhala do astronomické výše a nelze očekávat nějaký významný cenový pokles, a to samé se týká cen elektřiny pro vytápění elektrickými kotli. Právě z tohoto důvodu se veřejnost zajímá o alternativní zdroje vytápění a můžeme nyní konstatovat, že existují pouze dva způsoby, jak nejlevněji topit – buď dřevem v krbu a v krbových kamnech, anebo pomocí tepelného čerpadla v Říčanech.

vytápění domu

Vytápění domu dřevem má jednu zásadní výhodu – dřevo lze nasbírat i v případě nouze v lese, ale je ti zas jedna značná nevýhoda – diskomfort. Musíte neustále udržovat oheň, a to není jen tak. Musíte do krbu přikládat a musíte být na místě přítomni. Představte si, že ráno vstáváte do práce, a v místnosti je chladno. Přemýšlíte, zda zatopit, nebo to nechat být, protože sotva stíháte uvařit snídani. A tak odejdete do zaměstnání, vrátíte se pak odpoledne domů a v domě je pouhých deset stupňů nad nulou. Musíte tedy rychle zatopit a dvě hodiny potrvá, než se dům vyhřeje na požadovanou teplotu.

ventil topení

Máte tohle zapotřebí? Pokud nejste vysloveně celý den doma a neustále cestujete, má mnohem větší význam tepelné čerpadlo. Tam stačí nastavit v termostatu teplotní režim a o nic jiného se nestaráte. Teplota v domě bude udržována na hodnotách, jaké si zvolíte, takže například při pobytu v práci bude dům pouze temperovaný na 17 stupňů Celsia, a dvě hodiny před návratem ze zaměstnání se začne topit víc, aby pak po vašem příchodu domů bylo v místnosti rovných 22 stupňů Celsia, případně víc, jak si přejete.