Kuchyně není jen pracoviště – někteří lidé považují kuchyni za pracoviště, navštěvují ji pouze v okamžiku, kdy je honí mlsná a otevírají dveře ledničky, aby z ní vyprostili něco dobrého k snědku, a pokud to nedopadne zrovna tak, jako ve filmu „Hodíme se k sobě, miláčku“ z roku 1974, kdy nešťastný Vlastimil Brodský v očekávání něčeho chutného objeví v útrobách chladničky pouze jedno vajíčko, pak spokojeně odchází do obýváku ke konferenčnímu stolku.

moderní kuchyně

Jenže každý není takový, mnozí z nás, a možná, že i vy, považujeme kuchyni za prostředí, kde lze trávit volný čas. Kuchyně může být dokonce atraktivnější, než obývák, a tak se častokrát stává, že si pozveme do bytu návštěvu, zavedeme jí rovnou do kuchyně, postavíme vodu na kávu, začneme spolu klábosit, mezitím se voda na kávu uvaří, a klábosíme dál, přičemž „dobrá brazilská káva“ rychle chladne a popíjíme ji přímo na kuchyňské pracovní desce.

kuchyňský dřez

Mít kuchyni atraktivnější, než nábytek v obýváku, se vám může poštěstit docela snadno, dáte-li přednost minimalistickému stylu, tedy modernímu designu kuchyně. Nakonec se třeba přistihnete, že byste rádi v podobném duchu rekonstruovali i zmiňovaný obývací pokoj, ostatně proč ne, tento styl vás osloví tím, že je čistý, přehledný a s luxusním nádechem, výborně se k němu hodí vzrostlé pokojové rostliny, kupříkladu hnědovka, lopatkovec, ficus benjamina nebo větší exemplář fenixu canariensis.

Na co byste ovšem při svém návrhu kuchyně a obýváku neměli zapomenout, jsou vhodná svítidla. Ta by měla být nejen vzhledově zajímavá, ale především funkční. Na osvětlení ploch velmi záleží ze dvou důvodů – za prvé bude v kuchyni práce bezpečná, protože na ni uvidíte a nebudete jen mžourat v pološeru, a za druhé osvětlení podtrhuje a vyzdvihuje osobitou krásu veškerého kuchyňského vybavení a kuchyňských či domácích spotřebičů.